Bejelentés


A MEPÉK alapítvány oldala

SZÓTÁR Az epilepsziával és kezelésével kapcsolatos leggyakoribb kifejezések gyűjteménye
„Absence” roham: Elrévedéssel járó roham. Általában néhány másodpercig tart. Egy nap alatt többször ismétlődhet. Nem jár izomgörccsel vagy izomrángással. Főleg gyermekekben jellemző.
„Cluster” roham: Sorozatosan jelentkező epilepsziás rohamok. Rövid idő (fél-egy óra alatt) több roham jelentkezik egymás után. Bármelyik epilepsziás rohamforma jelentkezhet „cluster”-ben, azaz egymás után, sorozatosan.
„Deja vu” és „Jamais vu”: Epilepsziás aura tünet, megváltozott tudatállapot. Halántéklebenyi epilepsziában fordul elő leggyakrabban.
„GM” roham: „Grand mal” roham. Újabb nevén: generalizált tónusos-klónusos roham. Az egész testre kiterjedő izommegfeszülés (tónusos szakasz), amit izomrángatózás (klónusos szak) követ. A roham eszméletvesztéssel jár, a beteg a roham után nem emlékszik a történtekre.
„Kisroham”: Régebbi nevén „petit mal”. Ma már nem használjuk ezt a kifejezést. Mai megfelelője: „absence” roham.
„Nagyroham”: Az egész testre kiterjedő görcsroham, eszméletvesztéssel. Mai megfelelője: generalizált tónusos-klónusos roham.
Amnézia: Az emlékezeti funkciók kisebb vagy nagyobb mértékű, átmeneti vagy tartós károsodása. A páciens nem emlékszik a történtekre.
Antiepileptikum (más néven antikonvulzívum): Az epilepsziás rohamok megelőzésére felírt, rendszeresen szedendő gyógyszer. Sajnos nem gyógyítja az epilepsziát, de a betegek 70-80%-ánál szedése mellett nem jelentkezik roham. Több mint 20-féle különböző hatóanyagú antiepileptikum létezik.
Aritmia: Szívritmuszavar.
Artefaktum: Műtermék (pl. az EEG felvételen).
Aszisztólia: Szívmegállás.
Atónia: Hirtelen izomtónusvesztés (összecsuklás).
Aura: epilepsziás roham bevezető tünete lehet. Változatos tünetek jellemzik (pl. korábbi élmények megélése, gyomortáji lebegő érzés, zsibbadás, fejfájás, félelem, stb). Nem mindig követi roham, ilyenkor izolált auráról beszélünk.
Automatizmus: Epilepsziás roham részjelensége lehet. Akaratlan mozgások (pl. csámcsogás, matatás) a tudatzavarral járó rohamok során.
Collapsus: Ájulás.
Convulsio (konvulzió): Görcsroham, általában az izomrángással (klónus) járó rohamokat nevezzük így.
DBS (Deep Brain Stimulation): Mélyagyi stimuláció. Neurostimulációs eljárás gyógyszer-rezisztens epilepsziában. Egy eszközt – neurostimulátort ültetnek be az agyba. Idegsebészek végzik. A neurostimulátor egy elektromos szerkezet, hasonló a pacemaker-hez, amit szívritmuszavar esetén ültetnek be a szívbe.
Eclampsia: Terhesség alatt jelentkező görcsroham.
EEG (elektroenkefalográfia): Nem fájdalmas vizsgálati módszer. Az EEG vizsgálatot asszisztens végzi. A kiértékelés az orvos (neurológus) feladata. Az agy elektromos aktivitásának vizsgálata. Az EEG vizsgálat során a fej felszínére elektródákat helyeznek. Egy rutin EEG vizsgálat általában 10-30 percig tart. Általában fekvő helyzetben, csukott szemmel van a páciens. A vizsgálat alatt néhány percig mély levegőt kell venni (sóhajtozás), és szintén néhány percig stroboszkóppal villogó fényeket (fotostimuláció) alkalmaz az asszisztens. Vannak hosszabb (pl 24 órás), illetve alvásmegvonást követő lvásos EEG vizsgálatok is.
Elektróda: EEG vizsgálathoz használt kisméretű kerek eszköz (általában fémből készül), amit a koponyára (skalpra) helyeznek, és egy dróttal kapcsolódik az EEG készülékhez. Egy EEG vizsgálat alatt általában 20 darab elektródát helyeznek a koponyára.
Enkoprézis: Spontán székletürítés.
Enurézis: Bevizelés.
Epilepszia betegség: Az epilepszia krónikus központi idegrendszeri kórállapot. Az agy epilepsziás működészavara. Ismétlődő spontán rohamok jellemzik. Általában legalább 2 nem-provokált roham szükséges a betegség megállapításához, de bizonyos esetekben az első roham után is felállítható a diagnózis. Az agykérgi idegsejtek (neuronok) kórosan fokozott ingerlékenységi állapota jellemzi.
Epilepszia sebészet: Az epilepsziát okozó agyi góc műtéti eltávolítása, akkor jön szóba, ha a kiváltó góc megállapítható és eltávolítható területen helyezkedik el. Általában, de nem csak gyógyszer-rezisztens betegeknél egy kezelési lehetőség.
Epilepsziás roham: Ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó átmeneti, roham-szerű események, amelyek általában spontán lépnek fel és önmaguktól szűnnek. Nagyon sokféle formája van. Időtartama változó, leggyakrabban 1-2 percen belül spontán megszűnik. Járhat izomgörcsökkel vagy anélkül. A roham alatt lehet tudatzavar, de a tudat lehet megtartott, ép is. Ha tudatzavarral jár a roham, akkor arra a páciens nem fog emlékezni (amnéziás lesz a rohamra).
Farmakorezisztencia (gyógyszer-rezisztencia): A beteg nem lesz rohammentes az antiepileptikum(ok) szedése mellett sem.
Fokális roham (korábbi nevén: Parciális roham): Lehet izomtevékenységgel (görcsök, megfeszülések) járó, vagy anélküli. Csak a test egy részére terjed ki (pl. az egyik végtag, vagy arcfél). Járhat megtartott tudattal (korábban szimplex parciális rohamnak hívták) vagy tudatvesztéssel (korábban komplex parciális roham volt a neve).
Fotostimuláció: Villogó fények alkalmazása néhány percen át az EEG vizsgálat során.
Generalizált roham: Lehet izomtevékenységgel (görcsök, megfeszülések) járó, vagy anélküli. Az egész testre kiterjed, mindig tudatvesztéssel jár.
Hiperventilláció: „Sóhajtozás” (mély levegővételek) 2-3 percig az EEG vizsgálat során.
Hippocampus: A halántéklebenyben található agyterület, sérülése igen epileptogén epilepsziás góc lehet).
Iktális tünetek: Roham alatti tünetek.
Interiktális állapot: Rohamok közti időszak.
Ketogén diéta: Nem-gyógyszeres kezelési lehetőség gyógyszer-rezisztens epilepsziában (főként gyermekekben). Magas zsír- és alacsony szénhidrát-tartalmú diéta.
Klausztrofóbia: Félelemérzés zárt térben.
Koponya CT (komputer tomográf) vizsgálat: Nem fájdalmas, röntgen sugárzást alkalmazó vizsgálat, a koponya szerkezetének vizsgálatára. A vizsgálat időtartama: 10-20 perc. Készülhet intravénásan adott kontrasztanyaggal (jódos kontrasztanyag) vagy anélkül. Aki jódérzékeny, az nem kaphat jódos kontrasztanyagot! Aki metformint (cukorbetegségben használt gyógyszer) szed, annak a vizsgálat előtt 2 nappal ki kell hagynia azt!
Koponya MR (mágneses rezonancia) vizsgálat: Nem fájdalmas, röntgen sugárzást nem alkalmazó vizsgálat. Zárt térben (csőben) történik. Az agy szerkezetéről részletesebb adatokat szolgáltat, mint a CT. Aki klausztrofóbiás, annak fel kell készülnie erre. A gépzaj zavaró lehet, ezért füldugót adnak a páciensnek a vizsgálat alatt. A vizsgálat időtartama: 15-30 perc. Készülhet intravénásan adott kontrasztanyaggal (Gadolínium) vagy anélkül. Akinek fém (törés miatt behelyezett lemez vagy csavar) vagy fémtartalmú eszköz (pl. pacemaker; stent) van a szervezetében, annak a vizsgálat előtt konzultálnia kell a gondozó orvosával!
Lázgörcs, lázas eclampsia: Lázas állapotban jelentkező roham (főként kisgyermekekben fordul elő, 100-ból 3-5 gyermeket érint).
Lézionektómia: Műtéti eljárás. Az epilepsziáért felelős kóros agyterület (lézió) sebészi eltávolítása.
Mélyagyi stimuláció (Deep Brain Stimulation - DBS): Neurostimulációs eljárás gyógyszer-rezisztens epilepsziában. Egy eszközt – neurostimulátort ültetnek be az agyba. Idegsebészek végzik. A neurostimulátor egy elektromos szerkezet, hasonló a pacemaker-hez, amit szívritmuszavar esetén ültetnek be a szívbe.
Mioklónus: Rövid (néhány másodperces) akaratlan izomrándulás. Lehet az egész testben, vagy csak a test egy részén (pl. szemhéj-mioklónus).
Neurológus: Ideggyógyász szakorvos. Az idegrendszer betegségeit vizsgáló és kezelő szakorvos.
Neuropszichológus: Az agy működését vizsgáló pszichológus.
Oligoepilepszia: Ritkán (évente 1-2-szer, vagy még ritkábban) jelentkező epilepsziás rohamokkal jellemezhető epilepszia betegség.
Paroxysmus: Átmeneti, múló állapot.
Posztiktális tünetek: Roham utáni tünetek (pl. fejfájás, fáradtságérzés, zavartság, aluszékonyság).
Preiktális tünetek: Roham előtti jelenségek.
Provokált roham: A rohamkészséget átmenetileg fokozó tényezők provokálják. Ilyen tényezők lehetnek: láz, kialvatlanság, alkohol megvonás, akut idegrendszeri betegség (mint pl. stroke, agyvelőgyulladás, koponyatrauma), vagy görcsre hajlamosító anyagcserezavarok (pl. alacsony vércukor-szint) vagy ioneltérések (pl. alacsony szérum nátrium-szint).
Pszichiáter: Elmegyógyász szakorvos.
Pszichogén nem-epilepsziás roham: Epilepsziás rohamra hasonlító tüneteket mutató, de nem igazi epilepsziás rosszullét. Ez azt jelenti, hogy a roham alatti EEG nem mutat epilepsziára jellegzetes jeleket. Paroxysmális, saját magát korlátozó esemény.
Pszichológus: A lelki zavarokkal foglalkozó, bölcsész diplomával rendelkező szakember.
Pszicho-motoros nyugtalanság: Agitált, zavart állapot. Roham alatt vagy után is jelentkezhet. Időtartama változó.
Spontán roham: Provokáló tényező (pl. láz, alvásmegvonás) nélküli roham.
Status epilepticus: 5 percnél tovább tartó elhúzódó epilepsziás roham. Bármelyik rohamforma tarthat 5 percél tovább. Sürgősségi állapot, azonnali beavatkozást tesz szükségessé. Ha egy roham 5 percnél tovább tart, rohamoldó szert (pl. diazepam, midazolam) kell adni, illetve mentőt kell hívni!
Syncope: Eszméletvesztéssel és izomtónusvesztéssel (atónia), vagy ritkábban izommegfeszüléssel vagy izomgörcsökkel (convulsiv syncope) járó hirtelen kezdetű, rövid ideig tartó, spontán múló paroxysmalis állapot. Átmeneti agyi véráramlás csökkenés (pl. hipoxia, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar következtében) állhat a hátterében. El kell különíteni az epilepsziás rohamtól.
Szociális munkás: Krónikus betegségállapotokban a szociális (otthoni és munkahelyi) körülmények megszervezésében nyújt segítséget.
Tenebrozitás: Ködös tudatállapot. Tudatzavarral járó epilepsziás rohamok után gyakran jelentkezik. Időtartama változó: néhány perctől akár több órán át is tarthat.
Tüske-hullám minta: Epilepsziára jellegzetes EEG mintázat.
Vagus ideg stimuláció (Vagus Nerve Stimulation – VNS): Neurostimulációs eljárás gyógyszer-rezisztens epilepsziában. Idegsebész végzi az implantátum (neurostimulátor) beültetését a kulcscsont környékén a bőr alá.
Video-EEG monitorozás: Több órán vagy akár több napon át tartó folyamatos video-kamerával kiegészített EEG vizsgálat annak érdekében, hogy sikerüljön roham alatti EEG felvételt nyerni.
Dr. Szok Délia 2020. május 05. Források: https://www.webmd.com/epilepsy/glossary-terms-epilepsy#1 http://www.epilepszia.hu/cikkek/az-epilepsziarol/definiciok-szavak/304/szotar / A szerző és a MEL engedélyével/


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!